Yurtdışı ile yapılacak olan tüm ithalat ve ihracat işlemlerinde gümrük vergisi ödemek mecburidir. Gümrük vergisi içinde ithalat ve ihracat işlemlerinde alınmakta olan bütün vergi ve fonların bulunması da şarttır.
Eşyanın mal bedeli, sigorta ve navlun masrafı gibi değerleri üzerinden gümrük vergisi hesaplanmaktadır. Eşyaların gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan fiyatları ve ithal edilen ülke ya da menşe ülkelere göre olan gümrük vergileri değişkenlik gösterebilir.
Katma Değer Vergisi (KDV)
İthalat yapılan eşyanın CIF değeri yapılan masraflar ve ödenmiş olan vergi fonları dahil olmak üzere eşyanın türüne göre %1, &8 ve %18 oranlarında tahsil edilir.
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)
Eşya ve ürünlerden belirlenmiş olan tahsil edilen vergi türüdür. Gelir elde etmekten çok sosyal yarar sağlayabilmek bu verginin amacıdır. Bu sebeple lüks ve sağlığa zararlı olan ürünlerden ÖTV vergisi alınır.
Giderlerinizi Belirlemelisiniz
Bu detayları göz önünde bulundurduktan sonra gümrük vergisini CIF değeri içerisinde tahsil edilen vergi ve fonların bir araya getirilmesi ile hesaplayabilirsiniz. CIF, ithal edilen ürünün satış bedeli, taşıma bedeli ve ödenen sigorta ücreti ile yurtdışından yapılan diğer harcamalar toplanarak ortaya çıkartılabilir.
Giderlerinizi belirledikten sonra ithal etmek istediğiniz eşyanın GTİP’unu ve hangi vergilerinin ödenmesi gerektiğini öğrenerek ortaya çıkan oranlar doğrultusunda gümrük vergisi hesaplamalarınızı yapmaya başlayabilirsiniz.
Ayrıca yurtdışı diğer giderlerinin sınırları aşan iskontolar ve değer düşüklüğü ile taşıma ücretlerinin farkları olarak belirlendiğini de unutmamalısınız.